Anasayfa Gündem Millet Hanı 181 yıl sonra yeniden yapılıyor

Millet Hanı 181 yıl sonra yeniden yapılıyor

Dünya arkeoloji tarihinin yeniden yazılmasına neden olan 11 bin 500 yıllık Göbeklitepe kalıntılarının keşfinden sonra, Şanlıurfa yeniden tarihe geçecek bir proje ile adından söz ettiriyor.
Şanlıurfa şehir surlarının dışında, şehre gelen kervanların konaklaması için Osmanlı döneminde yaptırılan, büyüklük bakımından Topkapı Sarayı?ndan sonra Türkiye?deki en büyük anıtsal eser olan tarihi Millet Hanı, 181 yıl sonra yeniden inşa ediliyor.
Millet Hanı 181 yıl sonra yeniden yapılıyor
28.6.2014

Beş yıldızlı otel olacak



Millet Hanı Turizm Yatırım İnşaat San. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Yatırım Danışmanı Mehmet Tuncay liderliğinde başlatılan restorasyon çalışmalarının, 11 Nisan 2015 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor. Toplam 64 milyon TL’ye malolması tahmin edilen projenin tamamlanması ile Şanlıurfa tarihi bir mekanda hizmet veren beş yıldızlı bir otele kavuşacak.



Türkiye’nin en büyük restorasyon projesi



Tarihi Millet Hanı’nın restorasyonu ve yapılacak olan beş yıldızlı otel yatırımı için bir basın toplantısı düzenlendi. Hilton Garden Inn Otel’de gerçekleştirilen toplantıda, şirket yatırım danışmanı İktisatçı Mehmet Tuncay, Fizibilite ve Finans Danışmanı Nihat Küçük, Turizm Danışmanı Rahime Yaşar, Uluslar arası Danışman Doç. Dr. Murat Özkaleli, Proje Koordinatörü Mehmet Halit Uzak ve Hukuk Danışmanı Av. Cüneyt Altıparmak kameralar karşısına geçerek, gazetecilerin proje hakkındaki sorularını yanıtladı.



Tarihi hanın 124 yıl önceki fotoğrafları, mevcut durumu ve proje tamamlandıktan sonra alacağı şekli gösteren animasyon görüntülerini içeren film gösteriminin de yapıldığı toplantıda konuşan Mehmet Tuncay, Şanlıurfa için böylesi devasa bir projeyi hayata geçirmekten duydukları heyecanı paylaşarak, proje hakkında bilgiler verdi.



Tamamen insan gücü kullanılıyor



Toplam 17 bin metrekare alana sahip olan tarihi Millet Hanı restorasyonuna başladıkları 11 Nisan 2014 tarihinden bugüne kadar çok büyük mesafe katettiklerini ifade eden Tuncay, “Böylesi bir restorasyon projesinde makine ve modern ekipmanlar kullanamıyorsunuz. Tamamen harabe haline gelmiş bir yapı, Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın hazırladığı rapor ve projelere göre yeniden inşa ediliyor ve tamamen insan gücü kullanılıyor” dedi.



Beş yıldızlı otel



140 oda ve 302 yatak kapasiteli beş yıldızlı otel olarak tasarlanan proje tamamlandığında, yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayacak bir tesis olacağını dile getiren Mehmet Tuncay, “Projenin, öngörülen sürede başarıyla tamamlanması için sivil toplum kuruluşları ve basının desteğine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. Projenin belirtilen sürede tamamlanması için büyük çaba sarfettiklerini kaydeden Tuncay, süre belki çok az görülebilir. Ancak iki ayda yaptıklarımız ortadadır. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır” dedi.



Alternatif bir turizm çeşidi



Uzun yıllardır turizm sektöründe hem ticari, hem de sivil toplum kuruluşu faaliyetlerinde aktif rol üstlenen proje turizm danışmanı Rahime Yaşar da, projeden amaçlarının bir yandan kentin tarihi bir yapısını yeniden ayağa kaldırırken, diğer yandan da Şanlıurfa’nın var olan turizm potansiyelini bir adım daha öteye götürerek mevcut katma değerini biraz daha yükseltmek olduğunu söyledi.



Projenin çok büyük olduğunu ve Şanlıurfa’nın turizm çeşitliliğine ek, alternatif bir turizm çeşidi olacağını dile getiren Yaşar, “Kentin tarihini, kültürünü yansıtan eserlerin turizme kazandırılması, halihazırdaki turizm çeşitliliğine katkı sağlayacak, maddi imkanı daha yüksek turist profilini Urfa’ya çekme konusunda önemli bir adım olacaktır” dedi.



Tanıtıma büyük önem verildi



Türkiye’nin en büyük restorasyon projesinin basın-tanıtım danışmanlığını üstlenen Grafinet Medya yetkilisi İbrahim Şeker, projenin tanıtımı için uzman bir ekiple çalıştıklarını, tarihi Millet Hanı’nın restorasyon öncesi ve restorasyon anındaki çalışmalarını tek tek fotoğrafladıklarını belirterek, “Sayın Mehmet Tuncay bu projeye çok önem veriyor. Proje uygulamaya geçmeden önce tarihi hanın geçmişteki fotoğrafları tüm kaynaklardan araştırıldı. Bulunabilen en eski fotoğraf 1890’lı yıllara aitti. Daha sonrasında ise 1900’lü yıllara ait, Ermeni yetimhanesi olarak kullanıldığı dönemlerin fotoğraflarına ulaşıldı. Hanın tarihi hakkında en önemli bilgileri, Yrd. Doç. Dr. A. Cihat Kürkçüoğlu’ndan edindik. Mevcut durumu da en ince ayrıntılarına kadar fotoğrafladık. Ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın hazırladığı projeye göre 3D çizimlerini ve animasyonlarını hazırlattık. Bu konuda Şanlıurfa’da faaliyet gösteren Türkiye’nin sayılı firmalarından Kudat Mimari Tasarım büyük katkılar sağladı. Hem 3D görselleri, hem animasyon, hem de proje maketinin hazırlanmasında çok titiz bir çalışma yürütüldü. Öyle bir hassasiyet gösterildi ki, sayın Mehmet Tuncay beyin talebi doğrultusunda yapılan 3D modellemelerde ve maketlerde kapı üzerindeki aslan kabartmalarına varana kadar tüm ayrıntılara yer verildi. Bu nedenle sayın Mahmut Kudat’a ve ekip arkadaşlarına teşekkür ediyoruz” dedi.



Kütüphaneye girecek bir eser



Tarihi Millet Hanı’nın restorasyon projesini tanıtmak amacıyla hazırlanan tanıtım katalogunda, hanın en eski fotoğrafları ile tarihi hakkında önemli bilgiler bulunuyor. Araştırmacılara kaynak olabilecek nitelikte büyük bir titizlikle hazırlanan katalogdaki bilgiler, www.millethani.com sitesinde de veriliyor.


Kaynak:
Sosyal Ağlarda Paylaş

Millet Hanı 181 yıl sonra yeniden yapılıyor için Yourmlar | 0 Yorum

Yorum Yap
Ad Soyad*
E-posta*
Mesajınız