Elektrikli Araçların Mimariye, Sağlığa ve Şehirciliğe Etkileri

Geldi geliyor derken elektrikli ve otonom araçların 2020’den itibaren yollarda olacağı söyleniyor. Bu gelişme ulaşımda 4. dönem olarak tanımlanan büyük bir dönüşümün de başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Elektrikli Araçların Mimariye, Sağlığa ve Şehirciliğe Etkileri
13.02.2018    |   Bu Haber 1341 kez okundu.    |   Kaynak: yapicomtr
Paylaş:

Hepimizin bildiği gibi, ulaşımın gelişmesinde 1. dönem at arabaları, 2. dönem buharlı lokomotif, 3. dönem otomobil ve 4. dönem ise otonom ve elektrikli araçlar olarak kabul ediliyor.

Elektrikli ve otonom araçlar öncelikle otomotiv endüstrisini değiştirecek. Bunun yanı sıra, en fazla etkilenecek olan diğer alanlar ise sağlık, mimari ve şehir planlama.

Başta mesleğime öncelik verip sağlık konusunu açıklayayım.

Yıllardır fosil yakıtlı araçların kullanılması insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Hepimiz özellikle metropollerdeki trafik yoğunlukları nedeniyle trafikte beklediğimiz uzun saatler boyunca hem kanserojen gazlar soluyoruz hem de hareketsiz kalıyoruz. Bu durum solunum yolları hastalıklarına, obeziteye, uykusuzluğa ve hareketsizliğe bağlı kalp damar hastalıklarına yol açarak sağlığımızı bozuyor. Meydana gelen trafik kazaları ise yaralanmalara ve ölümlere yol açıyor.

Elektrikli ve otonom araçlar bu sağlıksız sonuçların tümünü ortadan kaldıracak. Kanserojen atık, tıkalı trafik ve trafik kazası gibi olumsuz faktörler ortadan kalktığında, sürücülerin neden olduğu trafik kazalarında %90 azalma olacak.