Anasayfa Gazetemiz URFA NIN İKİ DEV PROJESİ OLDU.

URFA NIN İKİ DEV PROJESİ OLDU.

Atatürk Barajı ve Urfa tünellerinden sonra kente yapılan devasa yatırımlardan ikisinin, inşaat sektörüne çok önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
URFA NIN İKİ DEV PROJESİ OLDU.
3.5.2014

Güneydoğu Anadolu Projesi paralelinde tarımsal ekonomi ile hızla büyüyen Şanlıurfa inşaat sektörü, Suruç tüneli ve Nissibi köprüsü ile yeniden patlama yapmaya hazırlanıyor.



GAP kapsamında yaklaşık 95 bin hektar tarım arazisinin sulanması amacıyla özel bir delme makinesi kullanılarak inşa edilen dünyanın en uzun beşinci su iletim tüneli konumundaki Suruç Tüneli geçtiğimiz ay tamamlandı.



Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesinin en önemli ayağını oluşturan tünel, GAP Eylem Planı kapsamında 2008 yılında ihale edildi.



3 yıl önce yapımına başlanan ve geçtiğimiz ay tamamlanan tünel ile Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 ton su akıtılarak, Suruç ilçesi ve çevresindeki 134 yerleşim yerinde toplam 94 bin 814 hektarlık alanın modern sistemlerle sulanması planlanıyor.



Milli ekonomiye yılda 70 milyon dolar katkı sağlayacak ve 190 bin kişiye doğrudan istihdam imkanı oluşturması amaçlanan projenin yapımı için İtalya'dan 8 metre kazı çapında, 152 metre uzunluğunda Tünel Delme Makinesi (TDM) getirildi.



300 tır ile Şanlıurfa’ya nakledilen ve montajı yaklaşık 1 yıl süren makine, günde 30 metre civarında kazı yaptı.



Nissibi köprüsü  ekim ayında açılacak



Atatürk Baraj Gölü üzerinde inşa edilen ve Siverek’i Kahta’ya bağlayacak olan 610 metre uzunluğundaki Nissibi Köprüsü Ekim ayında araç trafiğine açılacak.



Şanlıurfa-Adıyaman ve Diyarbakır ile birlikte birçok ilin geçiş noktası olacak Nissibi Köprüsü'nün hizmete sunulması ile birlikte mevcut karayolunun 60 kilometreye kadar kısaltılarak bölgedeki ulaşımın daha rahat ve güvenli bir şekilde yapılmasına imkan verilecek. Zaman ve yakıt tasarrufu sağlayarak ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunmanın yanı sıra Adıyaman'ın Nemrut Dağı gibi turistik değerleri ve inanç turizmi göz önüne alındığında, yapılacak köprünün bölgenin turizm ekonomisine de ciddi bir canlılık getirmesi bekleniyor. İstanbul Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra Türkiye'nin üçüncü büyük eğik kablolu köprüsü olan Nissibi Köprüsü bir mühendislik harikası olup, (Cable Stayed) olarak adlandırılan kablo sistemi ve gergin kablo askılı çelik ortotropik döşemesi ile Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor.



Köprünün her iki tarafına germeli olarak inşa edilen betonarme tabliyeleri tamamlanmış olup, çelik tabliyeleri ise duba aracılığı ile suda yüzdürülerek köprü eksenine monte edilme çalışmaları devam ediyor.



Tamamlandığında, Türkiye’nin en önemli eserlerinden biri olacak köprünün araç trafiğine açılması ile gerek Siverek-Fırat havzasında yer alan ekolojik öneme sahip alanların ekoturizme kazandırılması öngörülüyor.



 




Kaynak:
Sosyal Ağlarda Paylaş

URFA NIN İKİ DEV PROJESİ OLDU. için Yourmlar | 0 Yorum

Yorum Yap
Ad Soyad*
E-posta*
Mesajınız