Urfa'da Beton Kalitesi Oldukça İyi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en kapsamlı yapı laboratuvarı olan MED ARCH Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım ile Urfa’daki beton kalitesini ve şirketlerinin faaliyetlerini konuştuk.

Urfa'da Beton Kalitesi Oldukça İyi
27.05.2015    |   Bu Haber 1200 kez okundu.
Paylaş:

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en kapsamlı yapı laboratuvarı olan MED ARCH Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım ile Urfa’daki beton kalitesini ve şirketlerinin faaliyetlerini konuştuk.

Şanlıurfa’daki beton kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bugüne bakarsak beton üretim kalitesi oldukça iyi durumda. Şu anda Urfa’da beton üretimi yapan tüm firmaların envanteri elimizde var. Çünkü günlük olarak tüm firmaların döktüğü betonlardan numuneler alıyor, standartlarına göre işlemlerini yapıyor, kürlere tabi tutuyoruz. Testlerini yaparak rapor haline getiriyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Urfa’da beton mukavemet kalitesi gerçekten de çok yüksek. Tabi kaliteli beton üretme seviyesine gelen firmalar oldu, zaten kaliteli beton üretirken çizgisini koruyarak bugünlere gelen firmalar oldu.

İnşaat çeliği hakkında ne dersiniz. Beton mu önemli, çelik mi?

Betonarme çeliği hayati önem arzeder. Bir inşaatta güvenlik dediğinizde iki tane yapı malzemesinden bahsedilir. Biri beton, biri çeliktir. İkisinin birleşmesinden betonarma sistem meydana geliyor. Beton, çelikle birlikte depreme karşı koyar. Çeliğin sağlamlığı da en az betonun sağlamlığı kadar önemli. Yapıda kullanılan çeliği de beton gibi test ediyoruz. İnşaat alanına gelen çelik daha aracın üzerindeyken numune alınarak laboratuvar ortamında çekme testlerine tabi tutuyoruz. Çeliğin bükme, çekme, kopma mukavametleri standartlara göre test edilir ve raporlanır. Olumsuz görülen çelikler ilgili yapı denetime ve yapı sahiplerine bildirilerek iadesi sağlanıyor. Zaten raporu olumsuz çıkarsa tüketici de o çeliği tedarikçi firmaya iade ediyor.

Üretici test edileceğini bildiği halde bozuk çelik nasıl üretir?

2011, 2013 ve 2014 yılında bile Urfa’ya ciddi anlamda hurda demir girişi oluyordu. Bu testleri yapmamız sayesinde Urfa’ya gelen çok miktarda çelik, şantiyelere indirilmeden geri gönderildi. Bunu da gururla söyleyebiliriz. Belki 50-60 tır dolusu çelik böylece Urfa’dan geri gönderildi.

Beton ve çeliğin dışında hangi malzemelerin testleri isteniyor?

Yapının iki temel elemanı olan beton ve çelik dışında nadir olarak gazbeton testi isteniyor. Bunu müteahhit kendisi istiyor. Yoksa yapı denetim kapsamında olan bir malzeme değil. Yapı güvenliği ile ilgili malzemeler kanunen denetime tabiiler. Ancak müteahhitler kullanacakları seramiğin, bahçelerine döşeyecekleri kilitli parke taşlarının testlerini isteyebiliyor.

Başka neleri test ediyorsunuz?

Bunun dışında laboratuvarımız sadece yapı malzemeleri testi lisansıyla sınırlı değil. Yapı malzemelerinin yanında zemin analizi, yapı mekaniği, kaya ve agrega mekaniği gibi toplamda 39 adet deneyde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşuz. Bu anlamda da doğu ve güneydou anadolu bölgesinin en kapsamlı laboratuvarı olmanın gururunu yaşıyoruz. Bizim kapsama yakın en yakın laboratuvar Adana’da var, ondan sonra Ankara ve İstanbul’da bulunuyor.

Urfa’da sizden başka aynı hizmeti veren firma var mı?

Bizim dışımızda üç firma daha var. Yalnız bu firmalar sadece beton ve çelik alanında yetki almışlar. Bizim kapsamımız çok daha geniş. Hatta şu anda Amerika’dan yeni bir cihaz ithal ettik, nanonükleer radyasyonla çalışan bir cihaz. Uydu bağlantılı tam otomasyonlu bu cihaz, sahada yol veya havaalanı pisti gibi alanlarda yada temel altı dolguları yapılırken yapılan dolguların sıkışıklığını zemine radyasyon vererek bir iki dakikalık sürede tespit ediyor. Cihazımız geldi, şu anda personellerimiz eğitim aşamasında. Eğitimler sonrası cihazımızı sahaya çıkaracağız.

Bu cihaz nerede kullanılacak?

Sahadaki kullanım alanı, müteahhitlerin zemin dolgularının doğru yapılıp yapılmadığını test etmelerini sağlayacak. Bunun dışında yöremizde çok ciddi yol inşaatları var. Hem köy yolları hem şehirlerarası yollarımızda çok ciddi çalışmalar var. Şehiriçi yollarımız var. Bu yollarda veya havaalanı pisti, helikopter apronu yapılacaksa standarda göre en üst kaplamanın altındaki tabakanın yeterince sıkışıp sıkışmadığının tespiti için çok önemli bir test.

Bu cihaz olmadan sıkışma testleri yapılamıyor mu? Avantajı ne?

Bunun en önemli avantajı zamandan tasarruf. Normalde klasik yöntemle bu testleri yapabiliyoruz. Fakat bu testleri yapabilmemiz, ilgililere sunabilmemiz 3-4 günü alıyordu. Bu cihaz sayesinde sahada aynı gün kontrol mühendisiyle birlikte zeminin sıkışma oranını anında görebiliyoruz. Böylece hem kontrollük makamının hem de ilgili idare ve müteahhidin anında müdahale şansı oluyor. Dolaysıyla çok önemli. Bu cihazı Urfa’ya kazandırdık ki, bu cihaz Türkiye’de çok az sayıda firmada var.

Zorunlu bir yatırım mı bu?

Zorunlu değil. Ancak biz işimizi sürekli geliştirmek ve maksimum kaliteyi yakalamak için çalışıyoruz. Böylece hem kalite yükseliyor hem yeni deneyimler elde etmiş oluyoruz. Kazandığımızı cebimize atmayıp işimize yatırıyoruz, işimiz de bize bakıyor. Aynı zamanda istihdama katkı sağlıyoruz. Her cihazın, her denetim yetkisinin uygulaması için personel istihdam etmek zorundayız. Şu anda personel sayısı olarak, bizim alanımızda hizmet veren firmalardan çok çok öndeyiz. Beş mühendis, onbir tekniker ve teknisyenden oluşan 16 kişilik ekiple hizmet veriyoruz.

Yapı sektörünün yoğun olduğu Urfa’da sizinle birlikte 3-4 firmanın hizmet vermesi yeterli mi? İşlere yetişebiliyor musunuz?

Bizim dışımızda diğer firmalarda bu kadar istihdam yok. Bizde herkesin departmanı var. Herkes görevini biliyor. Ciddi bir organizasyon yapımız var. Zaten TSE ISO9001’e göre bir organizasyon yapımız var. Ayrıca OHSAS’a göre de çalışan güvenliği sistemimizi de kurmuşuz. Kalite el kitabımız var. Bu kitaba tamamen uyularak organizasyonel yapı tamamlanıyor. Herkes ne yapacağını bildiği için yetişmeyeceğimiz iş yok. İhtiyaç halinde personel alıp, oryantasyon ve mesleki eğitimlerini tamamlayıp istihdam ediyoruz. Bu aralar yine gündemimizde istihdam var.

Sahada karşılaşılan sıkıntılar karşısında neler yapıyorsunuz. Örneğin standart dışı bir beton döküldüğünde sorunu nasıl çözüyorsunuz?

Bizim işimiz malzemenin standartlara uyup uymadığını kontrol etmek ve raporlamak. Standart dışı bir beton tespit ettiğimizde ilgili yapı denetime, kamu inşaatı ise ilgili kontrollük birimine iletme zorunluluğumuz var. Biz durumu bildiririz, bildirdikten sonra gerekli işlemi ilgili kontrollük yapar. Bu anlamda yıkıma giden inşaatlar oldu. O haliyle kalıp, güçlendirme gereken binalar oldu. Ama o kararı veren biz değiliz.

2011 yılından sonra Urfa’daki denetime tabi yapıların beton ve çelik anlamında standartlara uygun olduğunu söyleyebilir miyiz?

Bizim firma olarak kalite kontrollerini yaptığımız inşaatlar için bunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Bizim kontrolümüz dışında diğer firmaların yaptığı kontrollerle ilgili bir şey söylemem doğru değil. Şunu söyleyebilirim, bizim kontrolümüzden geçmiş binalarda insanlar çok rahat ev de alabilirler, otura da bilirler. O anlamda hiçbir sıkıntı yaşamayacaklardır.

Betonun santralden çıktıktan sonra bozulma ihtimali var mı?

Betonlar, beton santrallerinde standartlara uygun üretiliyor. Betonlardaki standart dışılık durum, genelde sahada beton işçiliğinden kaynaklanıyor. Betonun kalıba yerleştirilirken ilave su katılması, vibrasyon uygulanmaması, santralden çıktıktan sonra priz almadan kalıba dökülmesi gerekirken bu sürenin aşılması gibi birçok parametre devreye giriyor. Bunlara dikkat edilmemesi halinde standartlara uygun bir beton, standart dışı bir hale gelebiliyor. Bu anlama beton üreticileri sadece santraldeki üretimle kalmayıp, sahadaki hizmet kalitesine de el atması gerekiyor. İnşaat alanında miksere ilave bir su verilmemesi gerekiyor. Beton firmaları, ürünlerini kalıba yerleştirildikten sonrasında vibrasyonundan tutun, ilave su verilmemesine kadar tüm aşamaları denetlemeleri gerekiyor, bundan sorumlular. Bu da, üretici firmanın sahadaki kontrolörlerince denetlenmeli.

Bu kadar önemli hizmetler sağlayan bir firmanız var. Kurumsal anlamda neler yapıyorsunuz?

Firmamız, hizmet kalitesini artırmasının yanında son üç yıldır gerçekleşen fuarlara katkı sundu. Bu yıl da yine 25-28 Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleşen Yapı İnşaat Dekorasyon Fuarı’na sponsor olarak destek verdik. Aynı zamanda stantta yerimizi alarak sektörün gelişmesine katkı sunduk. Bizim de desteğimizle sektörün bu fuarla hareketlenmesine katkı sunduğumuz için de mutluyuz. Urfa’da ciddi bir fuar alanımız yok. Keşke olsaydı da uluslararası, ulusal fuarlar yapabilseydik. Şimdilik yerel fuarlar yapıyoruz. Buradan da yetki sahibi insanları sizin vesilenizle göreve çağıralım. Urfa’da büyük bir kongre ve fuar merkezine ihtiyacımız var.

25-28 Mart 2015 Yapı İnşaat ve Dekorasyon Fuarı’nda yerimizi aldık. Standımıza gelen herkese firmamız ve faaliyetlerimizle ilgili daha ayrıntılı bilgiler verdik. Firmamız yapı denetim laboratuvarının yanısıra kentsel dönüşüm uygulamalarında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslı firmadır. 2013 yılından bu yana kentsel dönüşüm anlamında da Urfa’ya çok ciddi katkılarımız oldu. Kentsel dönüşüm faaliyetlerimizle, mevcut riskli yapıları ortadan kaldırarak, güvenli yapıların inşaasına sevkediyoruz.