İnşaat Sektörünün Yeni Rengi

İnşaat Laboratuvarı ve Kentsel Dönüşüm hizmetleri alanında başarılı faaliyetlerde bulunan MED-ARCH’ın kurucusu Zeki Yıldırım, kendi adını markalaştıran firmasıyla sektördeki etkinliğini genişletiyor.

İnşaat Sektörünün Yeni Rengi
30.03.2016    |   Bu Haber 1440 kez okundu.
Paylaş:

Şanlıurfa’da inşaat laboratuvarı ve kentsel dönüşüm denince akla ilk gelen isim olan MED ARCH’ın kurucusu İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım, kendi adını taşıyan yeni firması ile sektördeki etkinliğini arttırmayı amaçlıyor.

Faaliyete başladığı günden bu yana il merkezi ve ilçelerde 1000’den fazla yapının kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını sağlayan Zeki Yıldırım, MED ARCH’ın artık kurumsallaşma sürecini tamamladığını, kendi alanında lider konuma geldiğini belirterek sektöre yeni katkılar sunacak bir çalışma içine girdiklerini söyledi.

Zeki Yıldıım Mühendislik - İnşaat adlı firmasıyla yapı ve inşaat sektörüne bir çok yeniliği getirmeyi planladıklarını dile getiren İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım, Urfa Projeler’e konuştu.

MED-ARCH RÜŞDÜNÜ İSPATLADI

Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da ekonominin lokomotifinin inşaat sektörü olduğunu, yıllardır fiilen sektörün içinde bulundukları için de tüm çalışmaları yakından takip etme fırsatı bulduklarını belirten Zeki Yıldırım, “Şirketimiz MED ARCH sayesinde kentsel dönüşüm ve inşaat laboratuvarı konusunda çok büyük mesafe aldık. Sayısı bini geçen yapının kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını sağladık. Bu azımsanacak bir rakam değil. Bu çalışmaları yaparken gördük ki, yasal mevzuatlardan dolayı 2011’den önceki yapıların genelde riskli. Hayati açıdan risk taşıyan bu yapıların mutlaka kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılması gerekiyor. Ancak bu kolay bir iş değil. İnsanların yıllardır yaşadıkları binalarının riskli olduğunu, yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini söylediğiniz anda adeta şok yaşıyorlar. Evleri nasıl yıkılacak, yeni ev nasıl yapılacak, projesi nasıl olacak, finansmanı nasıl sağlanacak, ne kadar sürede tamamlanacak gibi yüzlerce sorun ortaya çıkıyor. Kentsel dönüşüm işi başlı başına bir sistem. Bu kapsamda yeniden yapılacak inşaatlar için devlet destekleri, muafiyetler, ekstra izinler var. Ama bunların bir yapının dönüşümü için yeterli olup olmaması da var. Bir yapıyı kentsel dönüşüm kapsamında yıkıp yeniden inşa etmek, boş bir alana yapı yapmaktan daha zor bir iş. Burada yaşayan insanların ekonomik durumları, böyle bir sorumluluğun altına girip geremeyecekleri işin kilit noktası. Bir binada bir iki ev ekonomik nedenlerle böyle bir işe dahil olamazsa, onlara alternatifler üretmeniz gerekiyor. Bu da hem maddi gücü, hem de yapılacak işin rantabilitesiyle ilgili. Yıkılıp yeniden yapılacak yapı para etmeyecekse bu işe hiç bir yatırımcı girişmiyor. Mal sahipleri de yeniden yapacak güce sahip değilse o risk ortada durmaya devam ediyor. Bu nedenle riskli olduğu tespit edildiği halde bugüne kadar yıkılıp yeniden yapılmayan çok sayıda yapı var.”

ALTERNATİF PROJELER ÜRETMEK ŞART

Kentsel dönüşüm söz konusu olunca yatırımcıların sadece iyi gelir sağlayan yapıları yıkıp yeniden yapmaya teşebbüs edebildiklerini belirten Zeki Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin Yenişehir mahallesinde bir bina kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacaksa buna oldukça fazla girişimci talip olabiliyor. Çünkü burada yeniden yapılacak konutlardan elde edilecek gelir, eski yapı sahiplerini de yeni ev sahibi yapmaya yetiyor. Ancak aynı parseldeki tapu sayısı fazla olunca tüm hak sahiplerini buna razı etmek zorlaşıyor. Bu nedenle dönüşümde alternatif üretmek gerekiyor. Mesela bir yerde konut yıkıp yeniden konut olarak inşaat yapmanız kimseyi memnun etmeyebilir. O zaman konut yerine buraya bir otel, bir yurt yapmayı gündeme alabilirsiniz. Bunun için de farklı girişimcilerl sürekli işbirliği içinde olmanız gerekiyor.

SEKTÖRE YENİLİK GETİRECEĞİZ

Zeki Yıldırım Mühendislik-İnşaat firmasının sektöre yeni bir soluk getireceğini kaydeden İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım, şunları söyledi: “Yıllardır içinde bulunduğumuz sektörde büyük bir tecrübe edindik. İhtiyaçları tespit ettik, piyasanın taleplerini öğrendik. Bu konuda zaten iyi bir altyapımız var. Yeni firmamız ile başta proje hizmetlerine yeni bir renk getirmeyi planlıyoruz. Alışılagelmiş projelerin yerine fark yaratan, hayatın ihtiyaçlarına sosyal ve coğrafi unsurları dikkate alarak cevap veren projeler üretmeyi amaçlıyoruz. Yapacağımız işlerin başında örnek olacak konut projeleri var.

Aynı zamanda konut üretecek firmalara   daha alternatifli ve ihtiyaçlarına cevap veren projeler sunmayı amaçlıyoruz.

AR-GE HİZMETİ VERECEĞİZ

Yeni firmalarının sektöre yapı malzemeleri ve teknikleriyle ilgili de çığır açacak faaliyetlere imza atacağını dile getiren Zeki Yıldırım, “Yapı sektörü yoğun çalışma gerektiren ve oldukça pahalı harcamaların yapıldığı ekonomik bir faaliyet olduğu halde bu alanda yapılan araştırma, geliştirme faaliyetleri çok kısıtlı. Oysa en çok ar-ge faaliyetinin yapılması gereken sektör yapı ve inşaat sektörüdür. Zeki Yıldırım Mühendislik ve İnşaat olarak yeni teknolojileri takip edecek, yapı malzemeleri ve tekniklerinde ilkleri sektörle tanıştıracağız. Sektörün ana malzemesi olan hazır beton için de ar-ge çalışmalarımız olacak. Bu çalışmaların sonuçlarını da hazır beton üretimi yapan firmalara sunarak destek olacağız” dedi.