Anasayfa Gazetemiz 1+1 ve 2+1 yapan kazanacak

1+1 ve 2+1 yapan kazanacak

Şanlıurfa Emlakçılar Odası Başkanı tüyoyu verdi:
1+1 ve 2+1 yapan kazanacak
17.3.2015

“İlimize çok sayıda öğretmen ve memur geliyor. Bize bu yönde gelen talepler genelde 1+1 veya 2+1 oluyor. Çünkü büyük dairelerin kendilerine fazla oldugunu belirtiyorlar. Yatırımcı arkadaşların bu yönde yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum.”



ŞUTEM başkanı seçildiğinizde odada ne gibi eksiklikler ile karşılaştınız?



Biz göreve geldiğimizde çeşitli teknik ekip ve personel yoktu, onları odaya kazandırdık. Elamanları yeniledik. Egitimlerden geçirdik. Yani tamamen sil baştan bir çalışma yaptık.



Şuan odaya kayıtlı emlakçı sayısı kaç?



Biz göreve geldiğimizde sayı 144 kişiydi şimdi ise 200 kişi kayıtlı durumda.



Peki korsan çalışan firma sayısı kaç?



Yaklaşık olarak Şanlıurfa genelinde 2000 tane meslektaşımız olduğunu tahmin ediyoruz.



Bunlarla ilgili bir önleyici bir çalışmanız var mı?



Bunlarla ilgili ŞUTEM olarak 6 kişilik bir denetleme ve araştırma ekibi kurduk. Bunları hem geziyoruz, hem davet ediyoruz. Odaya kayıt olmaları için, Maliye’ye kayıt olmaları için, Belediye’ye kayıt olmaları için davet ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine hem dilekçe verdik hem de ziyaretlerine giderek bu konuda şikayetlerimizi dile getirdik. Ayrıca Maliye’ye gittik. Maliye’de de aynı şekilde şikayetlerde bulunuyoruz. Bunları kayıt altına almalarını söylüyoruz. Maalesef büyükşehir olduğumuz için birçok birim hala yerine oturmadı. Şuan Haliliye Belediyesi’nin hala bir Zabıta ekibi bile kurulmamış. Karaköprü Belediyesi bu konuda biraz daha oturmuş belediye olduğu için bize epey yardımcı oluyor. Diğer belediyelerden henüz bir fayda göremedik.



Peki yatırımcılar resmi kayıtları bulunan firmaları nasıl ayırt edecek. Sağlam kişileri nasıl seçecek?



Odamıza kayıtlı emlakçıların işyerlerinde odamızın simgesini taşıyan etiketler yaptırmıştık. Tüm üyelerimizin işyer- lerine veya camlarına astırıyoruz. Bu etiketlerde, ŞUTEM üyesidir, şu numaraya kayıtlıdır diye yazılmıştır. Herhangi bir emlakçı arkadaşımızdan şikayet konusunda özellikle üye firmalarımızın üye numaralarını alarak bize yazılı veya sözlü olarak şikayette bulunurlarsa biz onlara yardımcı olmaya çalışırız. Bu yüzden odaya kayıtlı olan meslaktaşlarımızdan alışveriş yaparlarsa daha sağlam olur ve biz de kendilerine yardımcı olmaya çalışırız. Kendi üyelerimize avukatlarımızın hazırlamış olduğu sözleş- meler vermişiz, bir sıkıntı olduğunda odamızın hem hakem heyeti var hem de avukatımız var. Gerek hakem heyeti ile gerekse avukatlarımızla sorunları gidermeye çalışıyoruz. Bazen hukuksal olmayan sözle yapılmış olan alışverişlerde hakem heyeti dediğimiz yani Urfa tabiri ile cemaat kurarak her iki tarafa da yardımcı olmaya çalışıyoruz.



Günümüzde internet yaygın bir şekilde kullanılıyor, web sayfanızda odaya kayıtlı emlakçıların listesi var mı?



Bizim şuan www.sutem.org.tr internet sitemiz mevcuttur. Bunu daha da geliştiriyoruz. Yeni bir firma ile anlaştık. Mart ayından itibaren Türkiye genelinde bir yayın sağlayacağız. Hem üye iş yerlerimize web sayfaları yapılacak hem de genel bir sayfa oluşturarak Türkiye’de pazara açılmaları sağlanacaktır.



Şanlıurfa Emlakçılar Odası Başkanı olarak 2014 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz. 2015 yılı için neler söyleyebilirsiniz?



2014 yılının dokuzuncu ayına kadar konut ve arsa satışları hafif olsa da devam ediyordu. 6-7 ekim olaylarından sonra bölgede işler bıçak gibi kesildi. Sadece Urfa’da değil Antep, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman olsun buralarda satışlar durdu. Tabi bizi daha çok etkiledi. Kobani olayları sınır komşumuz olduğu için bizde daha çok hissedildi. Yatırımcılar korktu.  Böyle olunca tarımdan sonra en büyük lokomotif olan inşaat sektörü doğrudan etkilendi. Malumunuz faizler de bir anda 0.65’lerden 1.20’ye kadar yükseldi. Bu da konut sektörünü etkiledi. Tabii şimdi Kobani olayları azaldı, nerdeyse bitme noktasına geldi, faizler 0.85 civarına düştü. Mevsimsel olarak da bizim bahar aylarında işlerimiz yoğun bir şekilde oluyor. Dolaysıyla üçü bir araya geldiğini düşünürsek biraz hareket olmaya başladı.



Şuan yatırım yapmayı düşünen müteahhit arkadaşlara başlamaları yönünde tavsiyeleriniz var mı? Veya hangi şartlar olursa başlasınlar?



Şimdi ben şöyle bir şey söylemek istiyorum. Şanlıurfamızın nüfus artışına bakıyoruz, yıllık Türkiye’nin en çok artışı olan bir şehirdir. İl nüfus artışımız, Yunanistan’ın ülke nüfus artışına eşittir. Geçen yıl 1 milyon 800 bin olan nüfusumuz şu anda 1 milyon 900 bine yaklaştı. Ayrıca tayin ve köyden şehre göç olayları artık çoğaldı. Tabi buna karşılık olarak konut ihtiyacı da artıyor. Buna talep verecek çeşitlilikte konutların üretilmesi gerektiğini söylüyoruz. Şu an ilimiz geneleinde 3+1 veya 4+1 şeklinde konutlar üretiliyor. Bize bu yönde gelen talepler genelde 1+1 veya 2+1 oluyor. Çünkü büyük dairelerin kendilerine fazla oldugunu belirtiyorlar. Yatırımcı arkadaşların bu yönde yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca üst segmentte konut yapacak olanların 5 – 7 – 10 yıl vade ile satış yapmaları işlerini kolaylaştıracaktır. Alım gücü yüksek de olsa banka ve faizle konut almak istemeyenlerin sayısı bayağı fazla durumda. Bunun nedeni ise insanımızın biraz daha muhafazakar olmasından kaynaklanıyor. Onun için lüks konut stoklarını da göz önünde bulundurursak uzun taksit imkanları ve kampanyalar ile satışlarında sorun yaşayacak- larını sanmıyorum.



Gayrimenkul yatırımcıları için ne söyleyebilirsiniz. Tavsiyeleriniz neler.



Biz emlakçılar odası olarak yaptığımız görüşmelerde faizlerin yükselmesi ve piyasanın daralmasından dolaya artan konut stoklarında fiyatların gerilemesi, esnek ödeme seçenekeleri ve kampanyaların fırsata çevrilmesini tavsiye ediyoruz. İnsanımızda yanlış bir algı var piyasalar kötü yatırım yapılmaz diye düşünüyorlar. Halbuki daralan piyasada fiyatları kendi lehine çevirme imkanı ve fırsatını yakalayabilirler. Bize göre şimdi alma zamanıdır. Şuan oturmaya veya yatırım amaçlı konutlar arsalar alınarak ileriye dönük aynı zamanda bir yatırımda yapmış olurlar. Buradan kazançlı çıkacaklarını söyleyebiliriz.



Peki şuan yatırımcının size fiyat yönünden talepleri nelerdir?



100 bin ile 200 bin lira aralığında talep çok oluyor. Bunun nedeni ise biraz önce de söylediğim gibi alım gücünün düşük olmasından kaynaklanıyor. Kendimizden bir örnek verecek olursak, benim cebimde biriktirdiğim veya kazandığım 50 bin lira civarında bir para olursa 150.000 liraya kadar daire almayı düşünürüm. Peşinat verilir ve taksitlerle de bir kısmını öderim. Daha sonra tapuyla  birlikte banka kredileri devreye koyup daha üst seviyede ev alma gibi bir imkanım olabilir diye düşünüyorlar.



Konut fiyatlarına etki eden sebepler nelerdir?



Konut fiyatlarına etki eden birçok sebep vardır. Birinci etken, inşaat yapılacak yerin konumu, çevresidir. İkinci etken yapılacak yapının büyüklüğü, küçüklüğü, üçüncü olarak da kullanılacak malzemenin kalitesidir. Sosyal alanlar da fiyata etki eden önemli bir faktör. Bunlar yapının kendiliğinden olan değerleridir. Bir inşaatın yapılacağı arsanın değeri bunlara ilave olunca fiyatlar netlik kazanıyor. İnsanımız konutları incelerken başta metrekaresine bakıyor. Mevkisine bakıyor. Bazen bizlere iki aynı büyüklükteki daire arasındaki fiyat farkı içinsitemde bulunuyorlar. Aynı şekilde bitişik arsalar üzerine yapılan iki ayrı inşaatın daire fiyatları bile değişkenlik gösteriyor. Bunun sebeplerini biraz önce de söylediğim gibi kullanılan malzeme ve işçilikten dolayı farklılık çıkabiliyor. Mesela bir firma 1 liralık granit veya seramik kullanıyor diğer firma 1.5 liralık. Fark buralardan kaynaklanıyor.



Pek sizce sektör hangi yönde ilerliyor?



Şanlıurfa ili geneline bakıldığında şehir bir kare şeklinde büyüme göstermiştir. Bunun ilk değişimi ve öncülüğünü içinde bulunduğumuz Karaköprü ilçesi yapmıştır. Şehrin tamamın akucak açarak daha elit ve nezih yaşam alanları sunması ile şehrin yönünü bu tarafa çevirmiştir. 2000’li yıllardan bu tarafa büyük hızla büyümeye başladı. Böylelikle arsa yatırımcıları ve konut yatırımcıları da yönünü Karaköprü’ye çevir- miştir. Birinci 35 metrelik yol, ikinci 35 metrelik yol dediğimiz caddeler adeta bir ticaret merkezi görevi görüyor. Şu an Maşuk bölgesinde TOKİ’nin yapmış olduğu yüklü miktardaki konutlardan dolayı yapılaşma o bölgede hız kazandı. Bizim fikrimiz ve düşüncemiz, genelde Osmanbey kampüsüne kadar olan bölgede, Gölpınar mevkisi, Maşuk, Mehmetçik bölgesi ile OSB’den Eyyübiye’ye giden çevre yolu içersinde kalan bölgelerin imara açılması.



Son olarak neler söylemek istersiniz?



ŞUTEM Başkanı olarak tüm hemşehrilerimize, bu şehir hepimizin. Hepimiz bu şehrin bir parçasıyız ve hep birlikte el ele, güzel bir şehir için çabalamalıyız. Önce evlerimiz, sonra sokağımıza, sonra mahallemiz, sonra şehrimiz ve ülkemize sahip çıkmalıyız. Kendi istediğimiz yaşam biçimini kendimiz oluşturmalıyız. Herkese sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Sektöre getirdiği hareket ve sineri ile takdir ettiğim Urfa Projeler gazetesi ekibine ve size teşekkür ediyorum.



Şanlıurfa’ya kalıcı fuar alanı şart



Türkiye’nin çeşitli kentlerinde düzenlediği fuarlarla sektörlere hareket getiren Start Fuarcılık, Urfa Projeler’i ziyaret ederek  Şanlıurfa’da düzenlenecek Yapı İnşaat ve Dekorasyon Fuarı için görüş alış verişinde bulundu.



Start Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Musa Öztürk ile Proje Direktörü Gizem Özerk, Urfa Projeler gazetesini ziyaret ederek yayın sahibi Mahmut Kudat ile 25-28 Mart 2015 tarihleri arasında düzenlenecek fuar hakkında görüş alışverişinde bulundular.


Kaynak:
Sosyal Ağlarda Paylaş

1+1 ve 2+1 yapan kazanacak için Yourmlar | 0 Yorum

Yorum Yap
Ad Soyad*
E-posta*
Mesajınız